Portugese wijn is hele smaakvolle wijn

Table Set for an Event Party or Wedding

Portugal staat bij echte wijnkenners bekend om zijn verrukkelijke wijnen. De Portugese druiven gedijen zo goed op het warme zeeklimaat dat deze een geweldige smaak geven aan de Portugese wijn. Er zijn in Portugal meer dan 250 inheemse druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van wijn. Dit zorgt ervoor dat er een enorme variatie in het aanbod van wijnen zit. Het zorgt er ook voor dat de druiventeelten minder ziektegevoelig zijn, want een minder oogstjaar van een soort kan worden opgevangen door een beter jaar van een ander. Dit alles maakt Portugal tot een razend interessant wijnland.

Zeldzaam

Met het rijke aanbod en de goede reputatie zou je in elke gemiddelde Nederlandse slijterij een mooie selectie van deze wijnen moeten kunnen vinden. Toch is dit lang niet altijd het geval. Gek, omdat dat de prijs over het algemeen toegankelijk is. En ook om de smaak zouden ze het niet moeten laten. Maar op enkele bekende portsoorten na, is Portugese wijn bij de gemiddelde Nederlandse slijterij toch uiterst zeldzaam. Iets waar in de toekomst nog wel eens verandering in zou kunnen komen, want het aanbod is simpelweg te goed.

Importeurs van Portugese wijn

Gelukkig zijn er voor de fijnproevers wel enkele geweldige importeurs in Nederland die speciaal selecteren op de allerbeste en vaak prijswinnende wijnen. Zij selecteren de allerbeste producenten uit de maar liefst 14 verschillende wijnstreken in Portugal. En dan gaat het echt niet alleen om de oh zo bekende portwijn, maar ook andere Portugese wijn zoals hele goede witte, rode, rosé, vinho verde en champagne-achtigen zoals een Chave D’Oiro. Vaak hebben deze Nederlandse importeurs direct contact met de Portugese producenten en leggen zo directe handelslijnen om deze wijnen aan het Nederlandse publiek te kunnen presenteren.

Rijke historie

Portugal is historisch gezien één van de eerste producenten van wijn. Al sinds ten minste 2000 voor Christus wordt hier al Portugese wijn geproduceerd. Tartessiërs hadden wijnstokken meegenomen uit Middellandse Zee gebieden. Vervolgens arriveerden duizend jaar later de Feniciërs en die introduceerden nieuwe druivensoorten en nieuwe technieken om wijn te maken. In de 15de en 16e eeuw werd in het bijzonder port een erg gewilde drank onder de Engelsen. Vele wijnen konden de temperatuurschommelingen tijdens een reis op zee niet weerstaan en waren bij aankomst al bedorven. Doordat port meer alcohol bevat bleek het de reis wel goed te overleven wat het natuurlijk een ontzettend interessant product maakten. Engeland en Portugal hebben aan de hand van hun handel in wijn een enorm sterke band ontwikkelt. Zo

Bijzondere wijn

Wat de wijnen van Portugal zo bijzonder maakt is dus zoals eerder genoemd met name de diversiteit in druivensoorten. Gelegen tussen gebergte en strand met droge en natte gebieden kent Portugal een wijd aanbod aan omstandigheden. Er zijn zelfs gebieden met plaatselijk meer regenval dan in Nederland! De verscheidenheid van microklimaten zorgt voor een heel divers aanbod. Een geweldige uitdaging voor de avonturier om kennis te maken met de wondere wereld van Portugese wijn.

Ben je op zoek naar smaakvolle Portugese wijn in Nederland? Bestel dan jouw favorieten via Sandor Wine Import.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *