Wat maakt een koelwerkbank zo interessant?

Restaurant Tilburg

Misschien wel één van de meest praktische stukken op vlak van horeca apparatuur welke er bestaan is de zogenaamde koelwerkbank. Door ervoor te kiezen om een dergelijke werkbank aan te schaffen zorg je er in de praktijk immers voor dat je twee vliegen in één klap slaat. In eerste instantie zorgt het integreren van een koelwerkbank in je keuken er namelijk voor dat je over een solide, hygiënische plaats beschikt om gerechten klaar te kunnen maken. Daarnaast is het echter ook zo dat er onder de werkbank één of meerdere koelkasten zijn terug te vinden waarin voedingswaren opgeborgen kunnen worden. Ben jij ook aan het kijken om een koelwerkbank te kopen voor in jouw keuken? Wil je hier echter graag nog eerst wat meer over te weten komen? Dat is mogelijk hier op deze pagina! 

  1. Wat is een koelwerkbank precies?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een koelwerkbank precies is. In principe kan er worden gesteld dat een koelwerkbank uit twee verschillende onderdelen bestaat. In eerste instantie is er het bovenste deel. Deze vormt eigenlijk een kwalitatief hoogwaardige werkbank. Het onderste deel van de koelwerkbank bestaat uit verschillende koelkasten of laden. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om op de werkbank lekkere gerechten klaar te maken terwijl je in de onderliggende koelkasten alle ingrediënten kan bewaren. In ieder geval, zowel in een grote als in een kleine(re) horecakeuken kan er worden vastgesteld dat een koelwerkbank zonder meer tot haar recht kan komen. 

  1. Een koelwerkbank met een in- of uitgebouwde koelmachine

Bij het kopen van een koelwerkbank om in jouw horecazaak te plaatsen is het altijd belangrijk om stil te blijven staan bij verschillende factoren. Een zeer belangrijk aandachtspunt heeft in ieder geval betrekking tot het feit of je kiest voor een exemplaar met een ingebouwde of een uitgebouwde koelmachine. In principe zijn er aan beide mogelijkheden interessante voordelen verbonden. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook per optie enkele niet onbelangrijke nadelen bestaan waar je aandacht aan zal willen besteden. Neem nu bijvoorbeeld een ingebouwde koelmachine. Deze heeft als niet onbelangrijk nadeel dat er behoorlijk wat geluid zal worden geproduceerd in de werkruimte. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de koelwerkbank in dit geval veel meer warmte zal afgeven in de ruimte waarin er wordt gewerkt. Tijdens de wintermaanden hoeft dit geen probleem te zijn, maar in de zomer kan dit ervoor zorgen dat de airco toch op volle toeren zal moeten draaien. 

Bovenstaande zorgt ervoor dat het in de praktijk eigenlijk vooral wordt aangeraden om de koelmachine van een koelwerkbank in een aparte ruimte te plaatsen. Bij voorkeur gaat het hierbij dan wel om een ruimte die op optimale wijze wordt geventileerd. Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat je voedingswaren ten allen tijde optimaal worden beschermd tegen bijvoorbeeld bacteriën. Deze keuze kan ervoor zorgen dat je koelwerkbank niet alleen optimaal blijft koelen, daarnaast houdt ze op deze manier ook het energieverbruik op een normaal niveau. 

  1. Over welke afmetingen moet je koelwerkbank beschikken?

Bij het aanschaffen van een koelwerkbank spreekt het voor zich dat er ook rekening dient te worden gehouden met de afmetingen waar deze over dient te beschikken. De juiste keuze op vlak van diepte voor wat jouw koelwerkbank betreft is dan ook in de praktijk erg belangrijk. Het spreekt immers voor zich dat de kans dat je reeds gebruik maakt van RVS bakken en / of platen reeds vrij aanzienlijk is en je daar ook graag verder gebruik van zal willen blijven maken. Het merendeel van de koelwerkbanken beschikken over een diepte van 70 centimeter. In deze koelwerkbanken zijn bakken en platen met GN maten perfect te integreren. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een koelwerkbank met EuroNorm afmetingen. Deze hebben een diepte van 80 centimeter. 

Het spreekt voor zich dat niet alleen de diepte van de koelwerkbank belangrijk is. Er moet bovendien dan ook zeker worden gekeken naar de hoogte waarover ze moet komen te beschikken. Het merendeel van de koelwerkbanken welke op de markt zijn terug te vinden beschikken over een hoogte van tussen de 85 & 95 centimeter. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook exemplaren bestaan die bijvoorbeeld slechts 60 of 65 centimeter hoog zijn. Deze laatste exemplaren lijken op het eerste zicht misschien een beetje klein te zijn, maar dat zijn ze eigenlijk in het geheel niet. In dit geval is het namelijk mogelijk om er een kookstation of een koeltafel op te plaatsen. In menig aantal horecakeukens zijn het dan ook net deze kleinere koelwerkbanken die de voorkeur genieten. 


Koop hier een koelwerkbank van HorecaRama.